Здорове харчування

Харчування є життєвою необхідністю людини. У цей час помітне зростає розуміння того, що їжа робить на людину значний вплив. Вона дає енергію, силу, розвиток, а при грамотному її вживанні – і здоров’я. Можна з впевненістю затверджувати, що здоров’я людини на 70% залежить від харчування. Їжа найчастіше є основним джерелом більшості захворювань, однак з її ж допомогою можна й позбутися від багаторічних недуг. Як ні спокуслива палітра продуктів харчування й готових виробів з них, але великі й проблеми, пов’язані з виробництвом їжі, які породила сучасна цивілізація. Підвищений зміст холестерину в крові, ожиріння, карієс, діабет, порушення жирового обміну речовин, гіпертонія, запори, підвищене зміст сечової кислоти в крові або подагра – от неповний перелік так званих «хвороб цивілізації», викликаних неправильним харчуванням.

А взагалі, що таке здорове харчування? Це харчування, що забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню його здоров’я й профілактиці захворювань. За допомогою здорового харчування й здорового способу життя (займатися спортом, уникати стресових ситуацій, кинути курити) можна: попередити можливі захворювання, зберегти здоров’я й привабливу зовнішність, залишатися стрункими і моложавими, бути фізично й духовно активними.

Готування їжі повинне бути безпосередньо перед уживанням. Бажано готовити на один раз не більш ніж за 3 години до їжі (для варених продуктів), тому що в приготовленій їжі починають бурхливо розвиватися мікроорганізми, що приводять до їхнього псування. А повторно розігріту їжу, навіть із холодильника, уживати не рекомендується, тому що в ній різко знижуються корисні речовини, що залишилися після первинного готування. Чим свіжіше продукт, тим він краще заповнює організм вітамінами й мікроелементами.

Загальні принципи харчування, яких дотримуються відомі натуропати, полягає в тім, що на сніданок й обід вони вживають переважно вуглеводні продукти, а на вечерю – білкові.

При вживанні звичної їжі (каші, фрукти, овочі, кефір і т.п.) в організмі виробляються ферменти із властивостями, здатними її швидко і якісно переробити. Якщо вживати певні продукти рідко або вперше, наприклад ранні весняні овочі й фрукти, місцеві продукти після прибуття у відрядження або відпустку, екзотичні фрукти з далеких регіонів, особливо з інших континентів, можуть виникати різні порушення в роботі ШКТ.

Їжа повинна бути смачної, тому що вона викликає почуття задоволення й гарного настрою і як правило, вона корисна. Несмачна їжа – погано засвоюється, тому що синтезом багатьох травних ферментів «управляє» язик. Однак смак у багатьох людей спотворенний харчуванням з надлишком солодкими, солоними, жирними, смаженими, копченими, м’ясними, борошняними, приправленими спеціями, що згодом боляче «ударяє» по багатьом органам.

Рекомендується не вживати занадто гарячих і дуже холодних блюд, а також блюд з контрастними температурами за один прийом. Як висока, так і низька температура знижують секреторну функцію травних залоз, зменшуючи тим самим соковиділення й переварюючу здатність шлунка.

Рекомендації із  уживання їжі:

-            дотримання режиму харчування (за часом і по навантаженнях);

-            активізація травлення перед прийомом їжі (помірне фізичне навантаження за 1-2 год. до їжі);

-            їжа при настанні почуття голоду;

-            ретельне пережовування їжі;

-            повільна їжа, без поспіху;

-            дотримання правильних сполучень продуктів;

-            дотримання послідовності вживання різних продуктів.

-            розумне вживання рідини (нормою для дорослої людини є 2 л рідини);

-            дотримання необхідного інтервалу між прийомами їжі (перерви між прийомами їжі не повинні бути коротше 3-4 год);

-            організація розвантажувальних днів

Сприятливо впливають на травлення привабливий вигляд блюд, сервіровка стола, настрой на задоволення від їжі, щиросердечний підйом, радість, дружня бесіда під час їжі, приємна неголосна музика. Після їжі бажано 20-30 хв відпочити, але протягом години не лежати й не спати. Рекомендується прогулятися в повільному темпі.