ВИКЛЮЧИТИ:

М’ясо молодих тварин і птахів, свинину і продукти з неї, м’ясні соуси, бульйони, екстракти, копченості, консерви, холодець, серце, нирки, печінку, мозок, язик, ковбаси. Жирні сорти риби, солона, смажена риба, рибні консерви, ікра риб. Солені та гострі сири.

Щавель, шпинат, цвітна і брюссельська капуста, салат, ревінь, гриби.

Прянощі – перець, хрін, гірчиця.

Спиртні напої, пиво.

Кремові торти, тістечка, шоколад.

Продукти, що містять консерванти – консерви, соки, солодкі води. Бобові – сочевиця, горошок, боби, квасоля, спаржа, соя.

Малина, інжир, виноград, всі продукти з винограду (ізюм, вина, коньяк і т.д.)

ОБМЕЖИТИ:

Відварне м’ясо (150 г, до 3-х разів на тиждень) – домашня птиця, кролик, яловичина, баранина

Відвари з нежирних сортів м’яса, риби, птиці (1-3 рази на тиждень)

Відварна риба нежирних сортів (160-170 г, до 3-х разів на тиждень)

Зелена цибуля, петрушка, спаржа, селера, перець, редис, ріпа, баклажани, помідори

(До 2-3 шт. На тиждень).

Соління і маринади, соуси і прянощі, в т. ч. томатна паста, кетчуп. Горіхи – кедрові, мигдаль, фісташки, фундук; насіння. Вироби з листкового і здобного тіста, білий хліб. Міцний чай, кава, какао. Слива, авокадо.

Яйця (1 в день) – будь кулінарної обробки або в стравах.

ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ:

Супи – вегетаріанські (овочеві, картопляні, з додаванням круп), холодні (окрошка, борщ), молочні, фруктові, борщі, щі

Молочні продукти: молоко, кисломолочні напої, сир і страви з нього, сметана, нежирний сир

Крупи, макаронні вироби – будь-які, в помірній кількості

Овочі в необмеженій кількості, сирі або в будь-якій кулінарній обробці; ікра

овочева, кабачкова, баклажанна, страви з картоплі.

Фрукти, сухофрукти і ягоди в будь-якому вигляді (крім не рекомендованих)

Солодкі страви та солодощі – нешоколадні цукерки, варення, мед, мармелад, пастила,

зефір, креми, морозиво

Напої – зелений чай, неміцна кава з молоком, відвари шипшини, пшеничних висівок, соки фруктів, ягід, овочів, морси, киселі, квас, компоти, особливо з брусниці, журавлини.

Лужні мінеральні води, мало мінералізовані, («Нафтуся», «Єсентуки № 17», «Лужанська», «Боржомі», «Поляна Квасова»)

Соуси і прянощі на овочевому відварі, томатний, сметанний, молочний; лимонна кислота; ванілін, кориця

Приправи – оцет, лавровий лист, кріп, лимонний сік

Хліб пшеничний і житній сірий; різні випечені вироби, в т. ч. з включенням мелених висівок.

Масло рослинне (корисна оливкова, лляна), вершкове, коров’яче топлене