Хронічний панкреатит

Підшлункова залоза має змішаною функцією: що виробляються гормони інсулін і глікоген регулюють вуглеводний обмін, а панкреатичний сік є найважливішою складовою частиною всієї системи травлення. Він являє собою ферменти, що сприяють розщепленню вуглеводів, білків і жирів до простих елементів, всмоктуються через тонкий кишечник у кров. За добу кількість виділяється соку коливається від 300 до 1770 мл.

Порушення ферментообразованія в залозі призводить не тільки до глибокого порушення системи травлення, але і є найважливішою причиною виникнення патології внутрішніх органів: захворювань щитовидної залози, алергічних дерматитів, діатезів, екземи, псоріазу, випадіння волосся або надмірного зростання (герсутізма), трофічних виразок, виразкової хвороби , дисбакте-Ріоз та ін

Основною формою патології підшлункової залози, з якою нам доводиться повсякденно зустрічатися, є хронічний панкреатит, що становить 5,3% всіх звернень пацієнтів до лікаря-фітотерапевта. Найбільш характерними ознаками захворювання є тупа і колікоподібний біль у верхній половині живота від слабко вираженої хворобливості до сильних больових нападів. Біль нерідко ниючий, носить оперізуючий характер, віддає у поперек, шию, ключицю, серце, імітуючи напад стенокардії. Одночасно відзначається здуття живота, нудота, може бути нестримне блювання, слинотеча, зниження апетиту, відрижка, запор, що змінюється проносом, різке схуднення. У деяких випадках спостерігається жовтяниця, обумовлена ??здавленням загальної жовчної протоки збільшеною головкою підшлункової залози.

Екскременти стають рясними, містять велику кількість жиру, набувають сірий колір і гнильний запах, мікроскопічно виявляється велика кількість неперетравлених волокон, жиру нейтрального.

Зазвичай хронічний панкреатит виникає в середньому і літньому віці, трохи частіше у жінок, ніж у чоловіків. Як правило, він розвивається поступово під впливом нерегулярного харчування, частого вживання гострої і жирної їжі, прийому алкоголю, особливо на тлі патології печінки, жовчних шляхів, шлунка, після операцій на цих органах, хронічного порушення кровообігу судин підшлункової залози.

У період загострення захворювання з вираженими больовим і диспептичним синдромами обов’язкова госпіталізація, поза загостренням – лікування амбулаторно. Найважливіший елемент лікування панкреатиту-дієтичне харчування. Дієта хворих передбачає виключення жирної, смаженої, гострої їжі, маринадів, міцних бульйонів, алкоголю, зокрема пива, шоколаду, міцного чаю, кави і какао. Їжа повинна містити достатню кількість вітамінів, мікроелементів, солей калію і фосфору, помірна кількість кухонної солі. Вся їжа дається хворим в теплому вигляді, тому що холодні страви можуть посилити дискінезію кишечнику, викликати спазм сфінктера Одді (місце впадання панкреатичного протоки в дванадцятипалу кишку). Навіть у період ремісії забороняється вживати холодні напої, вироби із здобного тіста, торти, тістечка. Їжа повинна бути свіжою і трохи недосоленою, приймати її 5-6 разів на добу, невеликими порціями, включати обволікаючі страви – вівсяну, манну, гарбузову, рисову каші, картопляне пюре, кефір.

Фітотерапія хронічного панкреатиту в період загострення захворювання спрямована на ліквідацію больового синдрому, зменшення секреторної активності та набряку підшлункової залози, усунення спазму сфінктера Одді, зменшення набрякового синдрому запалення залози.

Фітотерапія хронічного панкреатиту з секреторною недостатністю спрямована, з одного боку, на стимуляцію секреції панкреатичних ферментів, а з іншого – на введення в організм відсутніх ферментів (замісна терапія). Цими властивостями володіють лікарські рослини, що містять гіркоти і мають жовчогінні властивості. Поряд з цим необхідно застосування фітопрепаратів з протизапальною і транквилизирующим властивостями.

Показниками ефективності лікування є нормалізація стільця, зникнення або зменшення інтенсивності болю і метеоризму, поліпшення апетиту.

Дня лікування панкреатиту аптека «Зелена планета» може запропонувати хворим ряд фітопрепаратів.

Ми обов’язково Вам допоможемо! Приходьте за здоров’ям!